Kunstmatige intelligentie (AI) en AI-systemen rukken op en ontwikkelen sneller en sneller. Waar de VS druk bezig zijn met acties tegen AI, verkeert Europa nog in een soort remslaap. Maar in de zgn. "nieuwe werkelijkheid" vinden op grote schaal schendingen van rechten van derden en hun werken plaats. Italië greep al in en legde ChatGPT een blokkade op. Ook andere Europese landen overwegen blokkades of cooling-off periodes, waarin onderzocht wordt hoe op te treden, en daarnaast is er een Europese AI Act in ontwikkeling.
Maar hoe om te gaan met alle relletjes die dagelijks spelen? En die veelal direct impact hebben op kunstenaars, muzikanten en andere artiesten maar ook burgers, waar het gaat om inbreuken op auteursrechten en persoonsgegevens, maar ook om banenverlies?
Platenmaatschappij Universal Music Group liet afgelopen week een door AI gegenereerd liedje met de ‘gekloonde’ stemmen van de popsterren Drake en The Weeknd verwijderen van streamingdiensten. Ook laaide een discussie op tussen Duitse kunstenaar Boris Eldagsen en de jury van een prestigieuze fotowedstrijd. Zijn prachtige oude foto bleek een fonkelnieuw AI-werk. En 'geen foto'. Het is een greep uit vele voorbeelden.
Tijd voor actie en ingrijpen, vinden DayOne advocaat Charissa Koster en kunstenares, tevens EGAIR-advisor Eva Toorenent. In hun Volkskrant opinie zetten ze uiteen hoe het zit met alle onderliggende rechten en waar het scheef loopt. Lees hier de opinie:
Opinie: Het gebruik van AI maakt meer kunst kapot dan ons lief is (volkskrant.nl)
Beeld: de Volkskrant, zoals gepubliceerd bij de opinie.
Beeld op beeld: AI-werk van Julian van Dieken voor het Mauritshuis.
+31 6 535 385 76 | koster@dayonelegal.nl